PUBLICATIES - NPK-BERICHTEN
17 mei Herdenking 60 jaar Nakba: Honderden leggen bloemen voor de slachtoffers (verslag met foto's)
Op de Dam kwamen enkele honderden mensen bijeen om stil te staan bij de slachtoffers die in 1948 en de 60 jaar daarna gevallen zijn. "We staan hier op de Dam, waar twee weken geleden de 4 mei herdenking plaats vond,' opende Wim Lankamp, de voorzitter van het
Nederlands Palestina Komitee. "Vandaag herdenken we echter verschrikkingen van de Nakba, die tot op de dag van vandaag voortduren."
Op drie grote panelen was te zien hoe sinds 1948 het grondgebied van Palestina verminderd is, tot een lappendeken. Zwarte ballonnen symboliseerden de slachtoffers van de Nakba. Op 15 mei werden er in Palestina duizenden zwarte ballonnen opgelaten - een voor ieder slachtoffer sinds de Nakba. Er werd opgeroepen om wereldwijd deze symboliek te volgen als teken van solidariteit.
Solidariteit was naast herdenking een hoofdthema op de Dam. Een zeer divers publiek hield samen een minuut stilte, luisterde naar de muzikale begeleiding van de Surinaamse muziekgroep Bazuintje en legde bloemen bij de Palestijnse vlag, die half stok hing. Er werden bloemen gelegd door twee Palestijnen die zelf de Nakba hebben meegemaakt, de heren Ayyoub en Abdallah Murjan, en door een generatie genoot en tevens Auschwitz overlevende Hajo Meijer. Ook mensen van de Palestijnse gemeenschap, vertegenwoordigers van organisaties en individuen, legden bloemen.
Spreekster Maha de Kok-Abu Awad, zelf dochter van ouders die de Nakba hebben meegemaakt, sloot de ceremonie af met haar bloem: 'Als Palestijnse mag ook ik een bloem leggen. Ik doe dit voor alle Palestijnen die dit niet mee hebben mogen meemaken, voor alle Palestijnen die niet terug kunnen keren naar hun land, voor allen die hopen dat we ooit hier op de Dam kunnen staan voor een echte herdenking van een gebeurtenis uit het verleden, waarbij we kunnen zeggen 'Dit nooit meer!'"
De middagbijeenkomst in de Singelkerk bood een gevarieerd programma van muziek, presentaties en discussie. In een volle kerk luisterden 300 mensen naar een inleiding van Midden-Oosten deskundige en Midden-Oosten betrokkene Robert Soeterik en Hajo Meijer, van Een Ander Joods Geluid.
Een hoogtepunt was het aanbieden van het deze dag uitgekomen boek 'De Verwoesting van Palestina' aan oud-premier Dries van Agt. Onder luid applaus aanvaarde de heer Van Agt het boek. Hoewel hij zelf aantekende dat hij nog niet zo veel voor de Palestijnse zaak heeft gedaan, omdat hij wat later begonnen is, deelde het publiek met name de woorden van Robert Soeterik "Wij zijn u dankbaar dat u hier bent en wij zijn u dankbaar dat u publiekelijk hebt laten weten dat u van mening bent veranderd."
Speciale gast uit Palestina, politiek analist Omar Barghouti, gaf een goed onderbouwde analyse van de huidige situatie. Hij schetste Israel als een apartheidsstaat,waarbij er andere wetten gelden voor Joden dan voor niet Joden. Ook ging hij in op het fenomeen van joods fundamentalisme, en de invloed ervan op het Israelische beleid.
In een discussie met het publiek werd ingegaan op de Palestijnse oproep voor boycot en sancties. "Wij vragen niet om Israeli's of Joden persoonlijk te boycotten, maar de instituten die de apartheid onderschrijven. Ik zou ook oproepen tot boycot als er een Moslim staat of een Christelijke staat werd gesticht waarin andersgelovigen mindere rechten hebben. De enige humane oplossing, die duurzame vrede kan brengen, is een staat waarin iedereen dezelfde rechten heeft."
De middag werd geopend en afgesloten met een muziek van Beethoven door Jacob Allegro Wegloop (piano) en Jonathan Wegloop (hoorn). Jacob Allegro Wegloop speelde eerder in Bil’in in Palestina, om blijk te geven van zijn solidariteit met het vreedzame verzet tegen de Muur aldaar.
De herdenkingsbijeenkomst op de Dam en de discussiebijeenkomst in de Singelkerk waren georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee, i.s.m. de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Palestina Komitee Rotterdam, Al Awda, Vrouwen in het Zwart Nederland, Internationale Socialisten, Stop de Oorlog, Werkgroep Keerpunt, Haags Vredesplatform, Vrijwillige Internationale Aktie, Stop de Bezetting, Talliq, Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit, Een Ander Joods Geluid en de Vrienden van Sabeel.
Klik hier om de toespraken te openen
Bekijk hier het fotoalbum
Voor méér foto's zie de Vredessite en de site van ds Henri Veldhuis
Zie het verslag op Eén Vandaag
Zie ook het verslag van Stop de Oorlog
Archief NPK-berichten