NPK-info - 01 september 2012
Nederlands Palestina Komitee - www.palestina-komitee.nl
GEEN VEOLIA IN DE REGIO UTRECHT

GEEN VEOLIA IN DE REGIO UTRECHT
Zaken doen met Veolia is taboe!
Schrijf de burgemeester van Utrecht en teken de petitie; zie hierna. En 'alles' met cc aan Utrecht voor Palestina (www.u4p.nl
): info@u4p.nl

ACTIE GRAAG RUIM DOORZENDEN VOOR MAANDAG 3 SEPTEMBER

--------------------------------------------------------

Stuur een mail en teken de petitie: Géén Veolia in de Regio Utrecht.

Kortgeleden zijn wij erin geslaagd busvervoerder Veolia (in Nederland opererend onder de naam Connexxion) af te houden van een contract met de gemeente Haaglanden/Den Haag. Nu heeft het bedrijf zijn januskop opgestoken in Utrecht, alwaar het één van de twee kandidaten is voor een concessie van tien jaar op het openbaar vervoer in de regio. Aanstaande maandag besluit het Bestuur Regio Utrecht over de gunning.

Veolia is op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem betrokken bij ernstige schendingen van het internationaal en humanitair recht; zie het door United Civilians for Peace en Een Ander Joods Geluid samengestelde Veolia-dossier voor een up-to-date overzicht. Omwille van die voortdurende betrokkenheid is Veolia inmiddels in talloze Europese steden en plaatsen uitgesloten van opdrachten – veelal onder grote druk vanuit de maatschappij.

Ook in Utrecht is maatschappelijke druk nodig om Veolia buiten de deur te houden. Op 30-8 heeft 'Utrecht voor Palestina' een petitie aangeboden (zie http://www.u4p.nl en http://www.regioutrecht.nl). Een tweede petitie kan hier getekend worden: http://www.thepetitionsite.com/433/210/105/met-een-fout-ov-rij-ik-niet-mee-petitie-tegen-veolia/

Maar er moet méér gebeuren. Maandagochtend moet Wolfsen de vergadering openen met de mededeling dat hij is overspoeld met e-mails. Niet alleen uit Utrecht, maar uit heel Nederland. Niet alleen van burgers, maar ook van NGO's en hun Israëlisch/Palestijnse partners.

Vandaar de dringende oproep om nog vandaag een e-mail te sturen aan het Bestuur Regio Utrecht om je afkeuring over Veolia kenbaar te maken. Gebruik desgewenst onderstaande tekst, of pas die naar eigen inzicht aan, en onderteken hem.

Of bel het Bestuur, tel. 030 286 2525, en vraag gerust om de Afdeling Mensenrechten. Als één boodschap maar doorklinkt: zaken doen met Veolia is taboe.

Help deze oproep s.v.p. zo breed mogelijk te verspreiden.

Bronnen:
- Website Regio Utrecht: http://www.regioutrecht.nl/nieuws/twee-vervoerders-dingen-mee-naar-bus-en-tramvervoer-in-regio-utrecht
- Idem: http://www.regioutrecht.nl/nieuws/petitie-tegen-vervoerder-ontvangen
- Veolia-dossier: http://eajg.nl/node/472

Stuur je mail aan: burgemeester@utrecht.nl, info@regioutrecht.nl

 

---- [begin tekst] ----

Bestuur Regio Utrecht
Maliebaan 34, Utrecht

Ter attentie van de heer A. Wolfsen (voorzitter) en de heer A.J. Gerritsen (portefeuillehouder Openbaar Vervoer)

Onderwerp: Géén Veolia in de Regio Utrecht

Geachte heren,

Ik heb kennis genomen van het bericht op uw website inzake de aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio Utrecht, en hieruit begrepen dat u op maandag 3 september a.s. besluit over de definitieve gunning. Ik heb tevens begrepen dat Veolia (onder de naam OV Regio Utrecht BV en met Veolia-dochter Connexxion als enige aandeelhouder) één van de twee kandidaten is.

Zoals u bekend is Veolia op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem op diverse wijzen betrokken bij ernstige schendingen van het internationaal en humanitair recht. Ik verwijs u voor een up-to-date overzicht van die schendingen naar het door United Civilians for Peace en Een Ander Joods Geluid samengestelde Veolia-dossier.: http://eajg.nl/node/472.

Op grond van genoemd dossier, de daarin opgenomen juridische opinie, de relevante Nederlandse en Europese wetgeving, alsmede uw eigen plichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, roep ik u op Veolia (i.c. OV Regio Utrecht BV) gemotiveerd af te wijzen als kandidaat. Door aldus te handelen sluit u aan bij een groeiend aantal Europese gemeenten en instellingen waar Veolia niet langer welkom is.

Erop vertrouwend dat recht zal geschieden,
met vriendelijke groet,

[Naam, adres, woonplaats]

--------------------------------------------------------

MET EEN FOUT OV RIJ IK NIET MEE !
PETITIE TEGEN VEOLIA


“Wij willen geen busmaatschappij die discrimineert, niet in Utrecht en niet in andere Nederlandse steden!”
We hebben héél veel handtekeningen nodig om Veolia uit Utrecht te weren..
 
Veoliadochter Connexxion dreigt in 2013 in Utrecht 10 jaar lang de busconcessies te krijgen .3-9 wordt daarover besloten.
Maar: Veolia profiteert van de Israelische onderdrukking en bezetting van Palestina en wel op tal van manieren:
- Het bedrijf stort giftig afval uit illegale nederzettingen op Palestijnse landbouwgrond.
- Als busmaatschappij rijdt Veolia bussen over Palestijnse wegen naar de illegale nederzettingen: Hierin mogen alleen Israeli instappen - Palestijnen moeten blijven staan.
Nu wil Veolia ook bussen in regio Utrecht rondrijden.
Zeg -  “Nee “tegen Veolia  en teken svp.
Wij willen geen busmaatschappij die discrimineert..
Veolia is FOUT  OV want het schendt de mensenrechten en doet mee aan onderdrukking en apartheid jegens Palestijnen .
 
Achtergrond bij de petitie  “MET EEN FOUT OV RIJ IK NIET MEE !”

1. Aanbesteding van het Utrechtse Openbaar Vervoer
Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) besteedt een concessie aan voor het tram- en busvervoer in de stad en regio Utrecht, voor de periode van 2013 tot 2023.
Dit vervoer wordt nu verzorgd door het GVU (in de stad) en Connexxion (in de regio). GVU was een gemeentelijk en Connexxion een staatsbedrijf. Deze beide bedrijven zijn sinds 2011 onderdeel van Veolia. Dit internationale concern heeft onder de naam ‘OV Regio Utrecht’ een bieding gedaan op de concessie.

2. Activiteiten van Veolia in de Palestijnse gebieden
Veolia exploiteert tram- en bus vervoer over wegen tussen Israël en de illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied. Palestijnen worden niet toegelaten. Eveneens is Veolia verantwoordelijk voor de constructie en exploitatie van een lightrail verbinding tussen West- en bezet Oost-Jeruzalem. Alleen Israëliers mogen hiervan gebruik maken.
Veolia heeft een vuilstortplaats op bezet Palestijns gebied, waar alleen bewoners van de Israëlische nederzettingen hun vuil mogen storten. Voor deze kolonisten verzorgt Veolia ook de waterzuivering.

3. Internationaal recht
Dit zijn allemaal schendingen van het internationaal recht. Activiteiten op bezet gebied zijn in strijd zijn met de Vierde Geneefse Conventie. In een groot aantal resoluties hebben de Verenigd Naties de bezetting veroordeeld. Israël legt steeds deze resoluties en uitspraken van het Internationaal Gerechtshof naast zich neer.
Het Internationale Russell Tribunaal heeft in 2011 geconcludeerd dat Israël in de bezette Palestijnse gebieden een apartheidsbeleid voert. Apartheid is een misdaad tegen de menselijkheid.

4. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Het Platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heeft in januari 2012 een Referentiekader uitgegeven. In het hoofdstuk over mensenrechten staat:
“ Geen betrokkenheid bij of (indirecte) bijdrage leveren aan mensenrechtenschendingen;
- waar schendingen dreigen of zich voordoen, inspanning leveren om schendingen te voorkomen of schade te compenseren;
- een actief beleid voeren dat risico’s in kaart brengt en tijdig aanpakt; (…)
De VN Principes voor bedrijfsleven en mensenrechten worden bekrachtigd in de (bredere) OESO Richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Ook ISO 26000 legt sterke nadruk op naleving en daarnaast op bevordering van de
mensenrechten. Enkele belangrijke elementen in deze richtlijn zijn:
• in oorlogssituaties of het ontbreken van goed bestuur: extra alert zijn op naleving van mensenrechten en geen voordeel halen uit de situatie;
• een bijdrage leveren aan het verbeteren van de positie van kwetsbare groepen, minderheden en vrouwen;
• adequate basisvoorzieningen respecteren en waar mogelijk helpen realiseren.”

5. Boycot van Veolia
In veel landen roepen mensenrechtenorganisaties op tot boycot van Veolia.
U kunt tekenen, de petitie verspreiden of een mail schrijven naar Bestuur Regio Utrecht : info@regioutrecht.nl

Meer informatie over Veolia’s doen en laten : http://eajg.nl/node/472

Afzender: Utrecht voor Palestina (www.u4p.nl; info@u4p.nl).



NPK-info verschijnt ongeveer eens per week per email met Palestina-nieuws: informatie, achtergronden en nieuws over activiteiten en bijeenkomsten.

NPK-info is een uitgave van het Nederlands Palestina Komitee.
Meer informatie vindt u op http://www.palestina-komitee.nl

Geen NPK-info meer ontvangen?
Afmelden / Unsubscribe