______________________________________________________________________
NPK-info 26-04-2006 - Nederlands Palestina Komitee / www.palestina-komitee.nl
Today in Palestine! http://www.theheadlines.org
______________________________________________________________________

26 april 20. 30 uur Korzo Den Haag: Debat met Rema Hammami [*]
http://www.winternachten.nl/winternachten/index.php?taal=nederlands
http://www.korzo.nl/do.php?a=show_visitor_korzo_productie&p=560&from=agenda&b=deze_maand

Yes Mr. Solana, the EU has abandoned the Palestinian people
Ali Abunimah, The Electronic Intifada, 25 April 2006
http://electronicintifada.net/v2/article4666.shtml
Amnesty International calls for international action to prevent human rights deterioration in the West Bank and Gaza Strip
http://www.amnestyusa.org/news/document.do?id=ENGMDE150352006

14 mei Amsterdam: FAST Conference: Reconstruction of Memory
Invitation, FAST, 25 April 2006
http://electronicintifada.net/v2/article4667.shtml

NPK/WL, 26-4-2006
______________________________________________________________________

[*]
Islam and Disrupted Childhood - woensdag 26 april in Korzo Theater
Palestijnse professor Hammami in debat in Den Haag

DEN HAAG - woensdag 26 april 2006 - "Het is buitengewoon kortzichtig en onverantwoordelijk dat de Nederlandse regering geen enkel contact wil met de Hamas-regering. Het westen neemt de Palestijnse kiezer niet serieus. De mensen hebben Hamas niet gekozen omdat ze een islamitische staat willen." Aldus de Palestijnse professor Rema Hammami in het NOS Journaal vorige week donderdag, na haar inaugurele rede voor de Prins Claus Leerstoel bij het Institute of Social Studies in Den Haag. Op woensdag 26 april 2006 om 20.30 uur neemt zij deel aan een debat in Korzo theater in Den Haag.

Het programma 'Islam and Disrupted Childhood' is het eerste debat in de serie 'World Speakers', georganiseerd door Winternachten en het Institute of Social Studies. Onderwerp is de rol van traditie en islam bij de opvoeding van kinderen in een vijandige of veranderende sociale omgeving. De opvoedingssituatie van kinderen uit immigrantenfamilies in Nederland wordt vergeleken met die van migranten in de grote steden in Turkije, en met de situatie van jongeren in de Palestijnse bezette gebieden. Aan het debat nemen behalve Rema Hammami deel de Turkse schrijfster en universitair docente Elif Shafak, journaliste en schrijfster Margalith Kleijwegt, en Fouad Laroui, schrijver en academicus van Marokkaanse afkomst. Gespreksleider is columnist en toneelschrijver Pieter Hilhorst.

Rema Hammami bezet dit jaar de Prins Claus Leerstoel vanwege haar indrukwekkende academische inbreng als een intellectuele voorvechter van vrede en co-existentie in Palestina. Ze verbindt het verkiezingssucces van de Hamas in Palestina onder andere aan hun rol bij de opvang van jongeren in de oorlogsgebieden.

Margalith Kleijwegt geeft in haar boek Onzichtbare ouders – de buurt van Mohammed B. een beklemmend beeld van isolatie, angst en onwetendheid van de ouders. Waar zij het probleem van de ontsporing van de jongeren benadert vanuit haar onderzoek naar de thuissituatie van kinderen van een zwarte VMBO school in Amsterdam West, belichten Rema Hammami en Elif Shafak respectievelijk de Palestijnse en Turkse situatie.

Elif Shafak, volgens Orhan Pamuk de grootste Turkse schrijfster van haar generatie, schetst de situatie van migranten van het platteland in de grote Turkse steden. Ze spreekt haar zorg uit over de desinteresse van de Turkse samenleving in de eigen complexiteit en de toenemende isolatie van mensen in de eigen groep.

Schrijver Fouad Laroui mengt zich regelmatig in het debat in Nederland over problemen in de islamitische gemeenschap. In zijn literaire werk schrijft hij over het leven in een van zichzelf vervreemde maatschappij, over de overlevingsstrategieën van gewone mensen, over het immigrantenbestaan in de schaduw. De vier deelnemers proberen verbanden te leggen tussen de verschillende gebieden met het gezamenlijke probleem van de ontsporende jeugd.

Na de paneldiscussie reageren Nederlandse en buitenlandse studenten van het Institute of Social Studies op hetgeen door de gastsprekers naar voren is gebracht. De voertaal is Engels.

Toegangskaarten en informatie voor bezoekers
Kaarten zijn te bestellen bij het Korzo theater, Prinsestraat 42, Den Haag, 070 3637540 of online via www.korzo.nl. Toegangsprijzen: € 8,-/ € 6,- (Uitpas/CJP/Studenten/Ooievaarpas). Aanvangstijd 20.30 uur. Uitgebreide informatie over het debat is te vinden op www.winternachten.nl.


DE DEELNEMERS

Rema Hammami studeerde politicologie aan de Universiteit van Cincinatti en culturele antropologie aan de Temple Universiteit van Philadephia. Aan deze universiteit verkreeg ze in 1994 de dokterstitel met haar dissertatie Between Heaven and Earth; Transformation in Religiosity and Labor among Peasant Refugee Women in South Coastal Palestine/Gaza Strip 1922-1992. Hammami is werkzaam in het Instituut voor Vrouwenstudies van de Birzeit Universiteit in Palestina. Op donderdag 20 April accepteerde ze de Prins Claus Leerstoel Develoment and Equity 2005/2006 en hield ze haar inaugurele rede Human Agency at the Frontiers of Global Inequality: An Ethnography of Hope in Extreme Places. Hammami is benoemd vanwege haar excellente wetenschappelijke bijdragen op het gebied van vreedzame coexistentie in Palestina.

Pieter Hilhorst (Voorburg, 1966) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is columnist voor De Volkskrant en TM, vakblad voor de podiumkunsten. Voor de NPS en de Ikon presenteerde hij radio- en televisieprogramma's. Daarnaast schrijft hij toneelstukken. Toneelstukken van zijn hand zijn Lijfstraf, Spong, Stemvee, Afstammelingen en Hetze. Met Rik Delhaas schreef hij voor de Ikon Radio ook satire onder de naam Willens en Wetens. In 2001 publiceerde hij De Wraak van de Publieke Zaak, een kritische studie van de nieuwste modes in het openbaar bestuur. In 2005 verscheen zijn fictiedebuut Souffleur van de Macht. Pieter Hilhorst treedt geregeld op als dagvoorzitter en spreker.

Margalith Kleijwegt is journaliste bij Vrij Nederland en schrijfster van Onzichtbare ouders - De buurt van Mohammed B. Voor dit boek volgde zij leerlingen van een zwarte VMBO-school in Amsterdam West en was hierbij vooral nieuwsgierig naar de ouders; hoe leven ze, wat verwachten ze van hun kinderen? Ze kwam terug met een onthullend en beklemmend beeld van isolatie, angst en onwetendheid. Voordat ze bij Vrij Nederland in dienst trad woonde Margalith Kleijwegt in de zwarte Londense wijk Brixton. Als maatschappelijk werkster struinde ze daar de probleembuurten af. Ze heeft zich als verslaggever laten kennen als één die sociologische onderwerpen uitdiept met oog voor het menselijke verhaal. Samen met collega Max van Weezel werkt ze nu aan een nieuw boek over de multiculturele samenleving: Het land van haat en nijd.

Elif Shafak (Straatsburg, 1971) heeft haar tienerjaren doorgebracht in Spanje, waarna ze verhuisde naar Turkije, het land waar haar eigenlijke roots liggen. Tegenwoordig woont ze in Amerika, waar ze lesgeeft op de faculteit Vrouwenstudies aan de Universiteit van Michigan. In 1998 publiceerde ze haar eerste boek Pinham, waarvoor ze de Rumi Prijs voor het beste boek in de mystieke/transcendente literatuur heeft ontvangen. The Flea Palace (2003), haar meest bekende boek, is in 2004 in Engelse vertaling verschenen. Haar vijfde boek, The Saint of Incipient Insanities (oktober 2004) is de eerste roman die ze direct in het Engels heeft geschreven. Shafak schrijft ook voor verscheidene kranten in Turkije. In juni 2006 verschijnt The Flea Palace in Nederlandse vertaling.

Fouad Laroui (Oudja, Marokko 1960) is een Nederlandse schrijver van Marokkaanse afkomst. In 1979 vertrok hij naar Parijs om een ingenieursstudie te volgen. Daar specialiseerde bij zich in de econometrie. In 1989 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij economie doceert. In 1996 debuteerde hij met Les dents du topographe, dat in Frankrijk werd bekroond met de Prix Albert Camus 1997 (het werd in 2002 in Nederlandse vertaling uitgegeven). In Nederland verscheen in 1999 zijn eerste roman Kijk uit voor parachutisten bij uitgeverij Van Oorschot. De niet erg conventioneel opgebouwde, maar wel traditioneel het liefdesthema behandelende roman Judith en Jamal verscheen in januari 2001. Speciaal voor de boekenweek schreef Laroui het essay Vreemdeling: aangenaam. Sindsdien verschenen twee dichtbundels, Verbannen woorden en Hollandse woorden, en de verhalenbundel De uitvinding van God en andere verhalen.

DE ORGANISATOREN

Winternachten

Winternachten organiseert sinds 1995 het jaarlijkse internationale literatuurfestival in Den Haag, en festivals in Zuid-Afrika, Indonesië, Suriname en de Antillen. Winternachten brengt schrijvers, muziek en film samen in programma's waarin het internationale cultureel maatschappelijke debat een grote rol speelt. In januari 2006 vond het festival voor de elfde keer in Den Haag plaats.

Institute of Social Studies
Het Institute of Social Studies werd in 1952 in Den Haag gevestigd. Het is een internationaal gerespecteerd universitair instituut voor ontwikkelingsstudies, gericht op onder andere economie, sociologie, politieke wetenschap, antropologie en internationale wetgeving.
______________________________________________________________________

 


nieuw | soemoed | boeken | info | agenda | links | contact |